Bireysel Terapi

Bireysel Terapi Yetişkinler İçin

Bireysel terapi, kişinin yaşadığı çeşitli psikolojik sıkıntılarla ilgili ya da danışmanlık almak istediği konularla ilgili bir psikoterapistle, bir terapi odasında bire bir görüşmeler yaptığı süreçtir. (Psikoterapi ne demek, kimler psikoterapisttir? konularında daha detaylı bilgi için bkz: Psikolog, Psikiyatrist, Psikoterapist Kimdir, Hangisine Gitmeliyim? )

Terapistle yapılan görüşmelerin her biri seans olarak adlandırılır. Seans süresi, uygulanan terapi yöntemi ve uzmanın kendi tercihi doğrultusunda 45-60 dakika arasında değişiklik gösterebilmektedir. Benim uyguladığım terapi yöntemleri doğrultusunda, seanslarımız 50 dakika sürmektedir.

Seans sıklığı, çeşitli terapi yöntemlerinde farklılık gösterebilmektedir. Kimi yaklaşımlarda haftada 3 kere olan seans sıklığı, çoğu yaklaşımda haftada bir kere olarak belirlenmiştir. Benim uyguladığım yaklaşımlar açısından; en ideal görüşme sıklığı haftada birdir. Ancak bu süre, danışanın özel ihtiyaçları doğrultusunda daha sık ya da daha seyrek olmak üzere düzenlenebilmektedir.

Terapiye başlamak ve devam etmek gönüllülük esasına dayanmaktadır. Terapiye düzenli katılım ve terapi sürecindeki egzersiz ve çalışmaların uygulanması danışana bağlı olup, bunlar terapinin etkililiği ve verimliliğini doğrudan etkileyen faktörlerdir.

Bireysel terapi, kişinin tek başına katıldığı ve devam ettiği bir süreçtir. Yetişkin bireylerde, kişinin yakınları, eşi, ailesi, arkadaşları terapi sürecine dahil edilmez. Bazı özel durumlarda; bu kişilerden görüş almak ya da bilgilendirme yapmak üzere, danışanın bilgisi ve onayı doğrultusunda istisnalar yapılabilir.

Bireysel terapi çalışmasında terapist tarafından uyulması gereken belli etik ilke ve kurallar vardır. Kişinin, bir danışan olarak, terapi sürecindeki kendi hakları ve terapistinin yükümlülükleriyle ilgili bilgi sahibi olması, çeşitli yanlış yaklaşım ve suistimallerden kendini koruyabilmesi açısından çok önemlidir. Bu konuda daha detaylı bilgi için ilgili yazımı okuyabilirsiniz: Psikolog / Terapist Ne Yapmaz?

Uzman Klinik Psikolog – Psikoterapist
Nilgün KÖSTEM